14/07

Sommerferien nærmer sig og glæden stiger og tænk at det sker samtidig med der forudsiges noget virkelig pragtfuld vejr. Det kunne ikke være bedre. 

I går til aftens patient møde kunne det også tydes at patienterne gerne fik lidt delagtiggørelse i sommer vejrets glæde og plæderede for vi kunne begynde at organisere tur til stranden. Gid vi kunne – endnu en mulighed, der er gået tabt ved overflytning til hospitals byen. For ved Risskov var bil eller offentlig transport ikke nødvendigt for en sådan tur. Det kunne ske ret spontant. Folk nærmest enstemmigt elsker havet, vi kender jo alle sammen den dejlige beroligende virkning havet har på vores sanser og sind. Og behageligheden ved at smide skoene og gå med bare fod på sandet. Samt glæden ved at kunne kaste sig ud i bølgerne og plaske i det kølige vand. Det var ikke tilfældigt at Harald Selmer udvalgte Parken i Risskov som stedet han ville bygge sit asyl. Tanken ved at udnytte naturen som relevant del i en polydimensionel strategi til at bringe sindet tilbage i balance var helt sikkert med i Selmers beregninger.

Beskæftigelse var en anden dimension han understregede. Noget der giver selv respekt og fremmer integration af de kognitive, eksekutive og motoriske funktioner og hjælper til at bringe kroppen og sind i en gunstigere synkronisering. Godt nok hører tankegangen bedste hjemme i den del af psykiatrien vi betegner “social” eller rehabiliteringspsykiatrien i den lidt kunstigt opdeling, der blev skærpet af kommunalreformen af 2006, men det betyder ikke det er irrelevant for “akut” “behandlings” psykiatri. Ikke mindste fordi der ligger patienter på akutte sengepladser der bestemt ikke kan beskrives alene som i akut behandling. Der er et betydeligt antal patienter der ligger fortsat på et akut hospitals sengeplads udover den tid der kunne måske beskrives som ren “akutte behandling” og de kunne og ville have meget gavn af, at kunne være beskæftiget under indlæggelse om det så kun var et par timer et par gange om ugen i et keramik værksted, ved at pakke søm i bokse, eller skære agurker i skive til sandwicher. Pointen er at kunne snuse lidt til noget der minder blot lidt om noget der anses for normalitet i vores samfund og for måske at åbne nogle mulighed for et socialt samvær udenfor afdelingens rammer. Sådan ting kan måske være irrelevant hvis dit problem er behovet for en ny hofte, men psykiatrien kan og skal ikke nødvendigvis med fordel presses ind i samme skabelon som operation for ny hofte.

God sommer alle sammen og vi ses igen til august hvor Psykiatri-Listen kommer for alvor i gang med kampagnen til Regions valg til november.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.